Reisblog Ipo en Hennelies en Frus en Liesbeth

Reisblog Ipo en Hennelies en Frus en Liesbeth

Nederland (Castricum, Utrecht) --- Zuid Afrika (Kaapstad)

Van 1 augustus 2010 t/m januari 2011 gaan wij met z'n vieren op reis. Wij zijn Frus en Liesbeth en Ipo en Hennelies, die elkaar sinds 1973 kennen en allen reislustig van aard zijn.

We rijden vanuit Nederland met eigen vervoer naar Kaapstad Zuid-Afrika. Met onze eigen auto's (Toyota Landcruiser HZJ78 en HZJ80), een slaapplek op het dak, etc.

We hopen op deze wijze al onze familie, vrienden en bekenden op de hoogte te houden van onze belevenissen.







De route

De route
en het plan

maandag 23 augustus 2010

Ramadan

We hebben ons wat betreft de reis op vele zaken voorbereid, maar op het gebied van de Ramadan zijn we in gebreke gebleven. We realiseerden ons niet precies wanneer het Ramadan was en ook niet welke impact dit had op het dagelijks leven in de betreffende landen. Dit bleek al toen wij op 12 augustus in Syrië kwamen.
In Aleppo, op zoek naar een hotel, kwamen we te midden van het chaotische verkeer terecht. Met nog overal activiteiten in de souq. Dit beloofde de nodige gezelligheid. Nadat wij ons in het hotel hadden opgefrist (wat is het warm), bleek in de straten de rust te zijn weergekeerd en waren de winkeltjes in de souq nagenoeg allemaal gesloten. Toen maar een eetgelegenheid gezocht. Het werd een vroegertje die avond. We hadden het nog niet echt in de gaten. Dat bleek pas de volgende morgen. Wederom een bezoek gepland aan de souq en ook nu waren bijna alle winkeltjes gesloten. Eindelijk ging het kwartje vallen: Ramadan. En ook was het nog eens vrijdag, de islamitische vrije dag. Geen souq bezoek dus.
In Damascus de Umayyad Moskee bezocht, de dames in een niet charmante burqah. Een prachtige Moskee. Helaas werd om 18.30 uur iedereen de moskee uitgewerkt. En dit met een rap tempo. Men had haast. Later in het restaurant bleek waarom. Terwijl de fruitsapjes op tafel kwamen, werd er een groot tv scherm naar beneden gehaald. En begon de Imam van de Umayyad Moskee zijn verhaal, afgewisseld met muziek/zang. Intussen begon het restaurant steeds voller te raken en hadden wij goed zicht op een tweetal tafels, een voor de vrouwen, een voor de mannen. Er werden allerlei lekkere hapjes bij hen op tafel gezet: dadels, brood, humus, aubergine dip, grote kannen sap enz. De gesprekken bleven doorgaan, zonder van al het lekkers te eten, tot het moment dat de Ramadan ‘gebroken’ werd. Het leek wel aftellen. Vanaf dat moment ging men ook helemaal los. Er werd tegelijkertijd gegeten, gedronken en gerookt. Wanneer wij van de gewone kaart wilden eten, zouden we pas om 21.00 uur aan de beurt zijn. Dit gingen we niet redden. De enige optie was mee te eten met het Ramadan menu. Helemaal geen straf, behalve dat dit menu voor ons veel te veel was. Na de mezzas hadden we al meer dan voldoende.
De Ramadan zullen wij de volle periode (11 augustus-10 september) mee gaan maken. Ook in Jordanië en Egypte wordt de Ramadan gevierd. Het vergt enige planning, want overdag zijn veel winkels, restaurants, etc. dicht. En we zullen zeker nog voor verrassingen komen te staan. Het Onze flexibiliteit wordt de komende weken wel op de proef gesteld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten