Reisblog Ipo en Hennelies en Frus en Liesbeth

Reisblog Ipo en Hennelies en Frus en Liesbeth

Nederland (Castricum, Utrecht) --- Zuid Afrika (Kaapstad)

Van 1 augustus 2010 t/m januari 2011 gaan wij met z'n vieren op reis. Wij zijn Frus en Liesbeth en Ipo en Hennelies, die elkaar sinds 1973 kennen en allen reislustig van aard zijn.

We rijden vanuit Nederland met eigen vervoer naar Kaapstad Zuid-Afrika. Met onze eigen auto's (Toyota Landcruiser HZJ78 en HZJ80), een slaapplek op het dak, etc.

We hopen op deze wijze al onze familie, vrienden en bekenden op de hoogte te houden van onze belevenissen.







De route

De route
en het plan

zondag 19 september 2010

Felucca

De nijl bij Aswan is prachtig en het leek ons heel leuk om een tochtje per Felucca, een Egyptische zeilboot, te maken. In de namiddag vertrokken we dan. En inderdaad fantastisch, heel relaxed met twee jonge Egyptenaren aan boord die ons het een en ander vertelden. Ipo met veel collega’s in de waterwereld en had van hen op het hart gedrukt gekregen de Nilometer (en de Aswandammen) te bezoeken. De Nilometer is een waterhoogte meter voor de water hoogte in de Nijl die al sinds de faraohs in gebruik is. Dus moesten we aan land op Elephantine Island, wederom een schandalig entree bedrag betalen en toen op weg.
Maar ho ho dat gaat zomaar niet, eerst door het museum volgens de bewakers. Het museum was een prachtig voorbeeld van vele andere Egyptische musea (Luxor uitgezonderd). Men neme een oud gebouw waar de laatste tien jaar niemand naar omgekeken heeft, men zet er een tiental keukentafels in en flikkert wat oude stenen, kruikjes , rommel van buiten erop. Dan schrijft men een paar kaartjes met cryptische boodschappen, zoals “Exhibit 6Abis : Agamemnons toualadinges” en noemt het een museum. Om het echt te maken verstopt men ook nog een paar oude mannetjes in Jellaba’s die opeens achter je staan en je de stuipen op het lijf jagen met een paar welgekozen woorden zoals “Is very old” en gelijk hun hand ophouden voor een beloning. Zo’n museum dus.
Na deze marteling dachten we dan door te kunnen stoten naar de Nilometer maar nee, er waren ook nog een aantal tempels waar we doorheen gejaagd moesten worden. De ongevraagde gids vertelde ons alles over de eerste en tweede vrouw van pharao huppeldepup. Hij wees ons in erbarmelijk Engels op een aantal badkamers die verdacht veel leken op voorraadkamers en eigenlijk niet te onderscheiden waren van de ontvangstkamers. Volgens mij verzon hij het hele verhaal ter plekke. In de loop van het verhaal verscheen er een tweede man aan onze zijde met een beetje een konijnengezicht. Niet dat hij flaporen had maar zijn mond was leeg op twee enorme zwarte voortanden na. Hij zal wel niet veel kusjes meer krijgen. Pas toen ik een pistool zag dat hij nonchalant achter in zijn broeksband had gestoken zag begreep ik zijn functie. Ik wou hem nog waarschuwen dat een tweede bilnaad gauw gemaakt is maar dat leek me hier niet gepast.
Toen het tijd werd om afscheid te nemen van ons ongevraagde gezelschap werden we er aan herinnerd dat dit allemaal niet voor niets was en dat security ervoor gezorgd had dat we veilig rond hadden kunnen lopen.
Ipo heeft zijn Nilometer nog gezien en we hebben de zon zien ondergaan in een heel prachtige, romantische zeilboot op de Nijl met twee heel plezierige jongens, dus de Felucca tocht was het meer dan waard. Konden we maar met de Felucca naar Sudan.

4 opmerkingen:

  1. En wederom, prachtverhaal!!
    Toch wel genoten van de romantiek!!!!
    groetjes Annet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi reizigers,

    Heb net alle avonturen, vanaf 1 augustus, achter elkaar gelezen. Heb genoten van de schrijfstijl en humor van Frus. Erg leuk om jullie te kunnen volgen.

    Groetjes, Sjan

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hej Frus en Liesbeth,

    We volgen jullie avonturen! Mooi die reisverhalen. Als jullie straks van Lilongwe (Malawi) naar Lusaka (Zambia)rijden, zou je bij Katete linksaf moeten slaan Mozambiek in, daar heb ik in 1981-1983 gekarteerd voor Hunting Surveys Ltd....met een Landrover, die waren echt niet zo slecht!

    Groeten
    Nout den Boer en Lucia Vermeulen

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi lieve Lies en Ipo,

    Wat een enorm gedoe zoals jullie beschrijven. Ik ben benieuwd naar het hele verhaal rondom de daadwerkelijke overtocht.

    Zo fijn dat jullie via de webcam mee konden kijken naar de presentatie van Anne. Geweldig mooi haar cijfer, een 9. Jullie mogen trots op haar zijn, Ingenieur!!!.

    Heel erg leuk jullie filmpje voor Anne . Ze was blij verrast.

    Geniet van jullie reis .

    Liefs, Joke

    BeantwoordenVerwijderen