Reisblog Ipo en Hennelies en Frus en Liesbeth

Reisblog Ipo en Hennelies en Frus en Liesbeth

Nederland (Castricum, Utrecht) --- Zuid Afrika (Kaapstad)

Van 1 augustus 2010 t/m januari 2011 gaan wij met z'n vieren op reis. Wij zijn Frus en Liesbeth en Ipo en Hennelies, die elkaar sinds 1973 kennen en allen reislustig van aard zijn.

We rijden vanuit Nederland met eigen vervoer naar Kaapstad Zuid-Afrika. Met onze eigen auto's (Toyota Landcruiser HZJ78 en HZJ80), een slaapplek op het dak, etc.

We hopen op deze wijze al onze familie, vrienden en bekenden op de hoogte te houden van onze belevenissen.







De route

De route
en het plan

zaterdag 23 oktober 2010

Onder de Nubiers.

He, he, weer op weg, ook al vertrokken we door de kleine douaneperikelen pas om half vier uit Wadi Halfa en lieten we vele bootreisgenoten voorlopig achter ons. Wij wilden niets liever dan een bush camp. Na alle verhalen over de aardige Soedanezen hadden we er zin in.
Bij de eerste checkpost werd ons humeur nog voor een laatste keer getest, toen een dienstdoende politieagent de GPS van Ipo en Lies en de thermometer van Frus en Liesbeth wilde confisqueren. Echter, na onze voetbalkennis goed bevonden te hebben (Schneijder, Robben en Huntelaar doen het als Nederlandse ambassadeurs goed tegenwoordig) konden we met al onze spullen weer vertrekken.

De nieuwe weg, aangelegd door Chinezen, loopt vanaf Wadi Halfa langs de Nijl op enkele kilometers afstand, zodat je de rivier slecht sporadisch ziet en je je in de woestijn waant. Het viel ook niet mee om het eerste dorp aan de Nijl, Akasha, te vinden (voordeel is wel dat je sinds kort over een afstand van 100 km nu 1,5 uur ipv 6 uur doet). Dan maar op goed geluk de weg af, waar we na enkele kilometers op een plek met een prachtig uitzicht op de Nijl ons kampement op sloegen met … jawel uitzicht op de Nijl en Akasha.

Na ’s avonds kennis gemaakt te hebben met onze buren, konden we de volgende dag echt niet vertrekken voor dat de heren op de uitnodiging voor een kopje thee waren ingegaan, Hennelies en Liesbeth met het ontbijt achterlatend. De buurman was een erg aardige man, die verassend goed engels geleerd had van school en tv. Zo kom je dan te weten dat de Engelsen in de 19e eeuw ooit Akasha hebben aangedaan en er zelfs een spoorweg naartoe hebben aangelegd, waarvan de rails nu als spanten van vele Nubisch daken fungeren. De spoorlijn was in geen velden of wegen meer te vinden. Verder werd ons uitgelegd dat we welkom waren en Soedan echt geen Irak of Afganistan was voor buitenlanders. Het bezoek werd voortijdig onderbroken door het bericht dat de oude buurvrouw van de gastheer was overleden. Gelukkig was er nog ontbijt over…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten