Reisblog Ipo en Hennelies en Frus en Liesbeth

Reisblog Ipo en Hennelies en Frus en Liesbeth

Nederland (Castricum, Utrecht) --- Zuid Afrika (Kaapstad)

Van 1 augustus 2010 t/m januari 2011 gaan wij met z'n vieren op reis. Wij zijn Frus en Liesbeth en Ipo en Hennelies, die elkaar sinds 1973 kennen en allen reislustig van aard zijn.

We rijden vanuit Nederland met eigen vervoer naar Kaapstad Zuid-Afrika. Met onze eigen auto's (Toyota Landcruiser HZJ78 en HZJ80), een slaapplek op het dak, etc.

We hopen op deze wijze al onze familie, vrienden en bekenden op de hoogte te houden van onze belevenissen.







De route

De route
en het plan

zaterdag 23 oktober 2010

Kamelenmarkt

In Noord Soedan is veel vee. Koeien, ezels, schapen en geiten, zijn een belangrijke bron van bestaan. Herders zijn met hun kudden dieren overal, waar groen of drinkplaatsen te vinden zijn, te zien. Meestal lopen de kuddes in het veld, maar op de weg kom je de dieren ook tegen. We hebben intussen het gedrag van de dieren in het verkeer kunnen bestuderen: koeien, schapen en geiten kijken en wijken uit, maar ezels blijken hun naam meer dan waar te maken. Ze zijn echt dom of hebben last van zelfmoordneigingen.

In Ed Damar, in de buurt van Atbara, hebben we de ‘kamelenmarkt’ bezocht. Alhoewel het voor de toeristen de kamelenmarkt heet, zijn het voor het merendeel koeien, ezels, schapen en geiten, die hier voor de verkoop bij elkaar gebracht zijn: een echte veemarkt dus. Het is een zeer druk bezochte markt, naar we hebben vernomen vooral gericht op de export?!

De veestapels werden ‘zorgvuldig’ bij naar of van de marktplaats gedirigeerd en elkaar gedreven met stokken of door ze aan oren of andere lichaamsdelen mee te sleuren.

Het maken van foto’s was geen enkel probleem. Sterker nog, je moest wel of je nu wilde of niet. Blijkbaar waren de toeristen voor de veehandelaren de bezienswaardigheid. Veel jonge jongens/jongemannen waren er zeer op gebrand om samen met ons op de foto te komen. Zij gingen er speciaal voor staan en wilde uiteraard het resultaat zien. De duim ging omhoog: tammam dus.

Na deze rurale escapades zijn we nu op weg naar de bewoonde wereld; Khartoem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten